Logo stadsbladdenbosch.nl


Jan Timmers van scholenkoepel Signum, wethouder Eric Logister, Monique van Tilburg van de GGD, politiechef Gé Bouwhuis en Minnelaine Verhoeckx van Bureau Halt tekenden.
Jan Timmers van scholenkoepel Signum, wethouder Eric Logister, Monique van Tilburg van de GGD, politiechef Gé Bouwhuis en Minnelaine Verhoeckx van Bureau Halt tekenden. (Foto: Henk van Esch)

Samen in actie voor een veilige school

DEN BOSCH - De gemeente Den Bosch wil op alle basisscholen een veilige en gezonde omgeving, voor kinderen, ouders en onderwijzers. Want dan iedereen presteert en ontwikkelt zich het best, is de gedachte. Om dat belang te onderstrepen tekenden alle basisscholen in de gemeente, de politie, de GGD en Bureau Halt een samenwerkingsovereenkomst.

Met zoveel partijen die samen de handen ineenslaan voor een veilige school is de samenwerking uniek te noemen in Nederland. De landelijke stichting School en Veiligheid volgt deze ontwikkeling. Zij wil kijken of dit op meer plaatsen in Nederland geïntroduceerd kan worden.

Wethouder Eric Logister: "We zien dat scholen ook te maken hebben met lastige onderwerpen. Zoals pesten en conflicten, ook via sociale media, en groepsdruk. Een veilige en gezonde omgeving op school is natuurlijk de basis voor goed onderwijs. Ik ben dan ook blij met deze samenwerking want zo zetten we samen de schouders eronder."

Veiligheid en gezondheid
Met deze samenwerking wil de gemeente Den Bosch veiligheid en gezondheid in de basisscholen bevorderen. Dat wil ze voor elkaar krijgen door onder andere kennisuitwisseling, projecten, en veiligheids- en gezondheidsplannen. De scholen hebben allemaal een veiligheidscoördinator aangesteld. Die heeft het contact met de politie en is goed op de hoogte is van wat er speelt op school en in de wijk.

Op het voortgezet onderwijs werkt de gemeente Den Bosch op deze manier al samen sinds 2005. De scholen vinden dit een gouden greep. Iedere twee jaar worden de scholen bezocht. De veiligheidsbeleving van leerlingen en personeel wordt dan gemeten. Eventueel worden veiligheidsprotocollen aangepast na deze meting.

Op het gebied van gezondheid krijgen scholen advies. Via vragen van de scholen worden projecten uitgewerkt die de gezondheid van de kinderen ten goede komen. Thema's die aan de orde komen zijn onder meer gezond eten, gezond bewegen en milieubewustzijn.

Meer berichten
Shopbox