Logo stadsbladdenbosch.nl


Foto: Jack Monde
Column Joop Wassenaar

Column Joop Wassenaar: Slaan is heus geweld

Een kop in het Brabants Dagblad zette me volledig op het verkeerde been. 'Rico Verhoeven: ik dacht, ik stop pas met slaan als de scheidsrechter ingrijpt'. Ik zag meteen een uit de hand gelopen wedstrijdje in de zesde klas KNVB voor me, Bladel 6 tegen Hopelheul 3, met stopper en kopper Rico in een glansrol, als de 'Slager van De Peel'. En ik kon het vervolg van de rel al dromen: Rico die dit seizoen niet meer de wei in mag, zijn voorzitter die de pers in fatsoenlijk Nederlands te woord staat en bij de bond voor Rico gaat pleiten. En een week later weet niemand meer wie Rico ook weer was, laat staan wat hij gezegd had... Helemaal fout dus.

Ik heb namelijk tijdens mijn jaren in het buitenland iets gemist: de terugkeer van de boks'sport' in Nederland. Onze Rico is helemaal niet van de voetbal, maar van het schoppen en slaan, van het kickboksen. Wat is e met ons aan de hand in dit vriendelijke en beschaafde landje? Het is niet genoeg dat, zoals ik enige weken terug schreef, de voor mens en milieu gevaarlijke Formule 1 terugkeert naar Zandvoort, ook verlustigen wij ons tegenwoordig weer rond de boksring. Rico mag weer, hoeft geen enkelbandje of TBS, maar kan zelfs het woord 'denken' in de mond nemen.

Op de praatradio hoorde ik een adept van Rico zeggen dat zijn idool er zelfs als een heer uitziet, met de nadruk op dat 'zelfs'. Vergeet het maar lieve mensen. Rico is geen heer. En Rico denkt niet, neem dat maar van mij aan. Of beter gezegd: Rico denkt zoals u en ik een scheet laten, of een boer. Rico is een wandelende reflex, een kort lontje inderdaad.

De laatste bokser die in Nederland op het paard getild werd voordat we besloten dat het maar genoeg moest zijn geweest, was Regilio Tuur. Die kreeg in 2000 vijf maanden wegens mishandeling van een vrouw. Berucht werd het interview in de Volkskrant waarin de kerel de straf belachelijk vond en zwoor nooit meer in Nederland te zullen komen. Het zij zo... Na hem waren we weliswaar niet meer de besten in schoppen en slaan, maar wel kampioen beschaving...

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox