Logo stadsbladdenbosch.nl


Frans Sluijter instrueert de vrijwilligers van de kerststal om de bezoekers optimaal van informatie te kunnen voorzien.
Frans Sluijter instrueert de vrijwilligers van de kerststal om de bezoekers optimaal van informatie te kunnen voorzien. ( Foto: Yoerak van Voorst)

Kerststal in de Sint-Jan: wees aardig voor elkaar

DEN BOSCH - Het thema van de 40e kerststal in de Bossche Sint-Jan is Verbinden. Alle mensen zijn gelijk. Huidskleur doet er niet toe. Of je nu rijk bent of arm, iedereen is welkom. Wie of wat je ook bent. Meedoen is belangrijker dan aan de kant staan. Een grote eettafel in het midden van de Kerststal straalt daar de symboliek van uit.

Door Yoerak van Voorst

Frans Sluijter (76) is al jaren coördinator van de jaarlijkse kerststal in de Sint-Jan. Elk jaar moet de kerststal er anders uitzien en dat vereist een goede samenwerking van de 25 vrijwilligers. Dit jaar is gekozen voor een echte oud Brabantse stal middenin een dorp van authentieke vakwerkhuisjes. Het motto voor dit jaar is, "Verbinden". een maatschappelijke boodschap voor respectvol en aardig voor elkaar te zijn. De layout van de kerststal is nieuw, maar de inhoud is elk jaar hetzelfde. "We voegen nooit dingen toe in betekenis", aldus Frans Sluijter. Het idee van de draaiende hoofden van Jozef en Maria is ontstaan toen Frans drie jaar geleden een bezoek bracht aan de Sint Pieter in Rome. Hij zag daar bewegende kerststallen en zag mogelijkheden voor de Sint-Jan. Voor de techniek is contact gelegd met de Efteling. Die hebben daar genoeg ervaring mee. De Efteling heeft de poppen kosteloos van motoren voorzien. Zo sponsort de Efteling op haar manier de kerststal.

Zo realistisch mogelijk
Tijdens een rondleiding van een groep basisschoolleerlingen op woensdagmorgen vroeg een achtjarige jongen aan Frans waar het kindje was. Frans legde hem uit dat het nog geboren moest worden. Maar wijselijk antwoordde de jongen dat Maria geen dikke buik heeft. Iets dergelijks kan eenvoudig worden aangepast met een kussen, aldus Frans. De kerststal moet er zo realistisch mogelijk uitzien.

Geen entree, maar bijdrage is welkom
Frans Sluijter probeert het kerstverhaal zo luchtig mogelijk aan kinderen te vertellen, zodat ze het kunnen begrijpen. Je moet niet de wijsneus uit gaan hangen, want dat kunnen de kinderen zelf wel. Dat heeft het achtjarige jongetje wel bewezen. De twee knikengeltjes zijn bedoeld om bezoekers erop te attenderen dat het bouwen van de kerststal niet gratis is. Er wordt geen entree gevraagd, maar vriendelijk verzocht om een vrijwillige financiële bijdrage te geven ter ondersteuning van de continuïteit.

De kerststal in Bossche Sint-Jan is geopend tot en met zondag 7 januari 2018. Op maandag van 12.30 tot 16.30 uur, Dinsdag tot en met zaterdag van 10.30 tot 16.30 uur en zondag van 13.00 16.30 uur. Wie een avondwandeling wil maken kan contact nemen op met Kring Vrienden 's-Hertogenbosch 073-6135098 of algemeen@kringvrienden.nl.

reageer als eerste
Meer berichten
Shopbox