Logo stadsbladdenbosch.nl


In groepsverband gaan deelnemers aan 'Je bent meer dan je gewicht' aan de slag met onder andere gezonde voeding. Via WhatsApp kunnen ze elkaar op de hoogte houden of tips uitwisselen.
In groepsverband gaan deelnemers aan 'Je bent meer dan je gewicht' aan de slag met onder andere gezonde voeding. Via WhatsApp kunnen ze elkaar op de hoogte houden of tips uitwisselen.

'Je bent meer dan je gewicht' van start

DEN BOSCH - De scholen zijn weer gestart en daarmee ook diverse initiatieven gericht op jongeren. Eén daarvan is het coachingsprogramma 'Je bent meer dan je gewicht' die dinsdag 26 oktober van start gaat in Den Bosch, als eerste in de regio.

Het afvalprogramma 'Je bent meer dan je gewicht' onderscheidt zich van andere diëtistische methoden door het programma in groepsverband aan te bieden. De middelbare scholier kan volgens de cursusmaker niet op veel plaatsen in een groep terecht met zijn of haar vragen over overgewicht. In dit nieuwe coachingsprogramma gaan zes jongeren met elkaar en onder begeleiding van een diëtist aan de slag met praktische opdrachten, zoals het onderzoeken van het aantal suikers in voedingsmiddelen. Aanmelden kan met een e-mail naar info@naomidewerdt.nl of door te bellen of een appje te sturen naar 06 22 40 38 89.

Groepsdynamiek
"Vanuit onze werkvelden hebben we ruime ervaring met het begeleiden van jongeren", vertelt Naomi de Werdt, werkzaam als diëtist in Den Bosch en Rosmalen. Samen met Brig Swinkels, specialist creatieve communicatie uit Zaltbommel is ze de drijvende kracht achter 'Je bent meer dan je gewicht!'. De Werdt: "Binnen deze doelgroep speelt groepsdruk een grote rol en hebben ouders steeds minder invloed op de leefstijl van hun zoon of dochter. Vandaar dat wij ons richten op de jongeren zélf en in groepen werken met deelnemers tussen de 12 en 17 jaar. Een groep biedt herkenbaarheid, begrip, steun en maakt het mogelijk om ervaringen uit te wisselen, waardoor ze ervaren dat zij niet de enigen zijn."

Praktische bijeenkomsten
Het coachingsprogramma bestaat uit zes bijeenkomsten van 1,5 uur, waarin onderwerpen als voeding, beweging en ontspanning aan bod komen. Het programma is vooral praktisch. De jongeren krijgen oefeningen die zij thuis meteen kunnen gebruiken. Denk hierbij aan opdrachten rondom calorieën, smaak en verpakkingen lezen. Zo krijgen jongeren meer inzicht in hun eigen gedrag en leren zij keuzes te maken die leiden tot een gezondere leefstijl. De cursisten krijgen ook een gezamenlijke groep op WhatsApp, waardoor zij dagelijks contact met elkaar kunnen houden en waarin iedere week nieuwe feitjes en tips worden gegeven.

Beter in je vel
Ook is er in het coachingsprogramma aandacht voor zelfwaardering, waardoor de jongeren inzicht krijgen in hoe zij zichzelf zien. Moeilijke situaties zoals pauzes, momenten in de supermarkt en activiteiten met vrienden komen ook aan bod. Brig Swinkels: "We zetten creatieve communicatie (beeldend werken) met name in bij de oefeningen over emoties en zelfbeeld, omdat beelden meer zeggen dan woorden."

Aanmelden
"Ons doel is dat jongeren zich door deze aanpak beter, gezonder, energieker en trotser voelen", vertelt De Werdt. De cursus heeft een beperkte capaciteit. Bij interesse is snel aanmelden dus aan te raden.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox