Logo stadsbladdenbosch.nl


Collage van eetbare planten en kruiden die wildplukker Leoniek Bontje en voedingsdeskundige Yvet Noordermeer van De Buitenkeuken tegen kunnen komen op hun 'strooptochten'. Een tikje clandestien, want wildplukken is formeel een vorm van stropen.
Collage van eetbare planten en kruiden die wildplukker Leoniek Bontje en voedingsdeskundige Yvet Noordermeer van De Buitenkeuken tegen kunnen komen op hun 'strooptochten'. Een tikje clandestien, want wildplukken is formeel een vorm van stropen.

Strooptocht door eetbaar Vughts natuur

VUGHT - Wildplukker Leoniek Bontje en voedingsdeskundige Yvet Noordermeer van De Buitenkeuken maken zaterdag 7 oktober een wildplukwandeling in Vught. Daar gaan ze op zoek naar eetbare kruiden en gewassen en sluiten af met een bezoek aan de expositie 'Eten in oorlogstijd' in Nationaal Monument Kamp Vught.

Leoniek Bontje en Yvet Noordermeer nemen deelnemers op sleeptouw door de Vughtse bossen om te zoeken naar eetbare planten. Daarna gaat de groep naar hotel-restaurant De Kruishoeve in Vught, waar van de oogst een lunch wordt gemaakt. Deelnemers leren hoe ze eetbare gewassen kunnen herkennen en waar ze op moeten letten bij het wildplukken. "Wie de smaak van het wildplukken eenmaal te pakken heeft, loopt anders door de natuur dan voorheen", is de ervaring van Bontje en Noordermeer.

Expositie 'Eten in Oorlogstijd'
Na ontvangst in Nationaal Monument Kamp Vught met koffie en een 'oorlogskoekje' geeft Brigitte de Kok, medewerker collectie een introductie op de expositie, die eerder te zien was in het Verzetsmuseum Amsterdam. Na een bezoek aan de expositie gaat de groep op pad voor de wandeling met Yvet Noordermeer en Leoniek Bontje. Aanmelden kan via info@nmkampvught.nl, onder vermelding van naam, aantal personen en dag van voorkeur. Deelname kost 37,50 euro per persoon, inclusief entree, lunch en twee consumpties in De Kruishoeve.

'Philiprak'
Voor de expositie werkt Nationaal Monument Kamp Vught samen met Vughtse horeca-ondernemers, zoals Michelinster-restaurant De Heer Kocken. John Kocken maakte met de ingrediënten van de 'Philiprak' een moderne versie. La Boulangerie Goossens maakte 'oorlogskoekjes' naar een recept uit 1941, ook te koop in het museum. Bekende koks als Pierre Wind, Bobby Rust, Edwin Florès, Angélique Schmeinck en Julius Jaspers maakten gerechten op basis van recepten en producten uit de bezettingstijd, die in filmpjes te zien zijn in de expositie die nog tot en met februari te zien is.

Nu in, toen noodgedwongen
Aandacht voor goed en gezond eten is nu een trend: minder vlees, zuivel en vet en meer plantaardige voeding. Men wil groenten van het seizoen, biologisch, zelf verbouwd of wild geplukt. Wat nu 'in' is, was tijdens de oorlog noodgedwongen. Nederland moest vanaf 1940 zelfvoorzienend worden, waardoor het voedingspatroon ingrijpend veranderde. Nederland verbouwde bijvoorbeeld in 1943 een recordhoeveelheid en grotere variatie aan groenten. Daar waren soorten bij die Nederlanders voor de oorlog niet of nauwelijks kenden, zoals courgette en pompoen. Ook kwamen er planten zoals brandnetels op tafel.

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox