Logo stadsbladdenbosch.nl


Eric en Wilma Scholl stonden recent samen op het  ere schavot met moeder Beau die zich NK speurhonden mag noemen en dochter Indy die een verdienstelijke tweede plaats veroverde. Foto: Peter Verrijdt
Eric en Wilma Scholl stonden recent samen op het ere schavot met moeder Beau die zich NK speurhonden mag noemen en dochter Indy die een verdienstelijke tweede plaats veroverde. Foto: Peter Verrijdt (Foto: Wendy van Lijssel)

Moeder en dochter hebben er een goede neus voor

BERLICUM - Tijdens het recent gehouden Nederlands Kampioenschap voor speurhonden van de Koninklijke Nederlandse Politiehonden Vereniging stond het echtpaar Eric en Wilma Scholl uit Berlicum samen op het ere podium met moeder en dochter hond. Een uniek gebeuren. Eerstgenoemde mag zich met zijn hond Beau, Nederlands Kampioen 2017 noemen en laatstgenoemde wist met haar hond Indy, die overigens verleden jaar de titel pakte, verdienstelijk tweede te worden. Moeder en dochter hebben er een goede neus voor.

Door Wendy van Lijssel

Nadat Eric Scholl circa acht jaar geleden bij een Politie Honden Vereniging iemand doende zag met zijn Mechelaar triggerde hem dat dusdanig dat hij er ook een aanschafte. Een 'Backhaus', wat, zo weet Scholl, staat voor een werkwillige en gemakkelijk af te richten hond. Hij nam met Beau om te beginnen een kijkje in de keuken van de afdeling bijthonden bij de KNPV maar switchte uiteindelijk.

In de leer bij KLPD
Hij sloot zich aan bij Speurhonden Vereniging De Trouwe Helper in Eerde. "Daar worden speurhonden getraind op menselijke geur om bijvoorbeeld ingezet te worden bij vermissingen en rampen. De vereniging heeft heel veel know how in huis. Onder leiding van onder andere Ad Verstijnen die in het dagelijks leven werkzaam is als instructeur speurhonden bij het Korps Landelijke Politie Dienst, leerde ik in relatief korte tijd heel veel," aldus Scholl.

Fokken brengt Indy
Omdat Beau een goede bloedlijn heeft en een teefje is besloot hij ermee te fokken. Uit het eerste nestje van Beau hield hij Indy over. Omdat laatstgenoemde, om maar eens in termen te blijven, er ook een goede neus voor had, besloot hij haar te gaan trainen. Toch lag de hond hem niet helemaal. "Indy is een goede hond, maar zij was te soft voor me. Vervolgens heeft mijn vrouw zich laten overhalen om haar te gaan trainen", meldt Eric.

Vanaf dat moment is het echtpaar samen doende om hun honden te trainen op de diverse onderdelen waarop de dieren tijdens wedstrijden hun speurkunsten moeten laten zien. "Er zijn vier onderdelen: speuren, puin zoeken, vlakte en sorteren. Bij speuren moet de hond aan de hand van een geur een uitgezet spoor volgen waarin drie voorwerpen verstopt zijn. Bij het puin zoeken is het de bedoeling dat de hond twee slachtoffers detecteert, vindt en aanwijst. Vlakte staat voor een bos van circa anderhalve hectare waarin twee slachtoffers zijn. Vervolgens ga je bepalen hoe jij je hond gaat sturen en uiteraard is het de bedoeling de slachtoffers te vinden. Bij sorteren moet een hond tot slot uit een serie geuren, tijdens een aantal proeven elke keer dezelfde geur halen die uiteraard elke keer op een andere plek is gelegd. "Dat is de moeilijkste opdracht", weten Eric en Wilma intussen uit ervaring.

Beste van Nederland
Dat zowel moeder Beau als dochter Indy neus voor de 'zaak' hebben bleek onlangs tijdens de finale van het NK speurhonden. Wilma werd met Indy verdienstelijk tweede en Eric mag zich met Beau Nederlands Kampioen KNPV speurhonden 2017 noemen. Eric en Wilma opgewekt: "Dat maken we nooit meer mee."

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox