Logo stadsbladdenbosch.nl


Dit monument aan de Molenstraat werd zeer waarschijnlijk 285 jaar geleden opgebouwd uit onderdelen van een of meerdere afgebroken standerdmolens, maar tot op heden zijn er in archieven hiervoor nog geen bewijzen gevonden.
Dit monument aan de Molenstraat werd zeer waarschijnlijk 285 jaar geleden opgebouwd uit onderdelen van een of meerdere afgebroken standerdmolens, maar tot op heden zijn er in archieven hiervoor nog geen bewijzen gevonden.
Rosmolen 285 jaar

Standerdmolen Rosmolen is 285 jaar

ROSMALEN - Vrienden van de Bossche Molens brengt volgend jaar op 9 september een boek uit over de Molens van Rosmalen, geschreven door vijf kenners. Als 'warming up' plaatst het Stadsblad in aanloop daarnaartoe een reeks artikelen over de molens, geschreven door een van de vijf auteurs.

Door René Vogels

Trots staat standerdmolen de Rosmolen op de voorzijde van het magazine Open Monumenten 2017. Dit monument aan de Molenstraat werd zeer waarschijnlijk 285 jaar geleden opgebouwd uit onderdelen van een of meerdere afgebroken standerdmolens. In het midden van de zestiende eeuw stonden er namelijk zeventien standerdmolens rond Den Bosch. Honderd jaar later waren dat er nog twaalf.

Geteisterd door brand en bliksem
Er zijn aanwijzingen in de Rosmalense molen die rechtvaardigen dat hij al uit die periode afkomstig moet zijn, maar tot op heden hebben we in archieven hiervoor nog geen bewijzen gevonden. Wat we zeker weten is dat de domeinmolen in 1732 wordt gebouwd en verpacht aan Jan Poorters. In 1743 wordt de molen ernstig beschadigd door brand, maar een jaar later is hij weer hersteld. De pacht gaat in 1747 over naar Dirck Teulings, maar deze overlijdt twee jaar later. De weduwe neemt de pacht over en hertrouwt met Jan van Lith. Vanaf 1749 zullen 6 generaties Van Lith tot 1948 de molen pachten en later zelfs in eigendom verkrijgen.

Monument
De molen wordt in 1923 getroffen door bliksem en ernstig beschadigd, maar blijft overeind. Gedurende de oorlogsjaren heeft de molen gewoon zijn werk gedaan al was hij in 1943 even buiten bedrijf toen een van de wieken brak. Als Albert van Lith in 1948 overlijdt, trouwt de weduwe met Gerrit Peters. Hij gaat met de molen gaat werken, maar eigenlijk wil men de molen slopen. Naoorlogse wetgeving verhinderd dit en dan duurt het 10 jaar eer dat Peters het met de gemeente eens kan worden over de verkoop van dit monument. Het is dan 1957.

Na de overgang naar de gemeente Den Bosch (1996) worden onderhoud en beheer nog beter aangepakt. De molen kan op weg naar zijn 300-jarig bestaan!

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox