Logo stadsbladdenbosch.nl


Nadat er de hele dag gebouwd was, stond de teller op 7.140 verwerkte appels. Die werden en worden deze week nog verkocht voor het goede doel waarna de opbrengst bekend wordt. Foto: Henk van Esch
Nadat er de hele dag gebouwd was, stond de teller op 7.140 verwerkte appels. Die werden en worden deze week nog verkocht voor het goede doel waarna de opbrengst bekend wordt. Foto: Henk van Esch (Foto: Henk van Esch)

Wereldrecord voor Ons Plekske in Vinkel

VINKEL - Met man en macht werd afgelopen zaterdag in Vinkel gewerkt aan het bouwen van een 6.000 tellende appelpiramide waarmee gelijktijdig het wereldrecord neergezet werd en een plekje bemachtigd in het World Guinness Book of Records. Laatstgenoemde is echter niet waarom Luuk Broos uit Vinkel dit initiatief nam. Hij zamelt met het hele gebeuren geld in voor een aantal goede doelen en nóg belangrijker draagt het hele avontuur bij aan het zelfvertrouwen van de kinderen en jongeren van dag- en vrijetijdsbesteding Ons Plekske in Vinkel.

Door Wendy van Lijssel

Met het bouwen van de appelpiramide sloeg Luuk Broos meerdere vliegen in één klap. Hij steunt er meerdere goede doelen mee, genereert aandacht voor Ons Plekske, de dag- en vrijetijdsbesteding die hij oprichtte en waar hij als coach werkzaam is en tot slot, bouwt hij met de actie gelijktijdig aan het zelfvertrouwen van de kinderen en jongeren die bij Ons Plekske, thuis zijn. Alle drie belangrijk, met toch wel een uitschieter naar de kinderen/jongeren die aan de zorg van Broos en zijn medewerk(st)ers zijn toevertrouwd. Die zitten namelijk stuk voor stuk in zijn hart.

Mobiele zorg
Ons Plekske biedt, zoals Broos dat verwoordt, mobiele zorg. "Wij proberen dagelijks acht tot tien kinderen/jongeren met een licht verstandelijke beperking te plaatsen in het bedrijfsleven. We laten hen zoveel mogelijk volwaardig mee draaien zodat zij het gevoel krijgen dat wat zij doen er ook echt toe doet. Dat ze, net als anderen, naar hun werk gaan. Dat geldt niet voor allemaal. Elk kind is anders. Sommigen bieden we een goede dagbesteding. Daar sporten we bijvoorbeeld mee of die laten we tuinieren op locatie. Wij kijken wat de interesses en vaardigheden zijn en zoeken aansluitend een goede plek waar ze tot hun recht komen. Wij halen eruit, wat erin zit", doet Broos enthousiast uit de doeken.

Ons Plekske, de gezellig ingerichte boerderij in de Brugstraat in Vinkel geldt als het verzamel dan wel rustpunt. Volgens Broos is het bouwen van de appelpiramide een actie van 'Ons Plekske' die aansluit bij zijn visie. "Werken, sport en ontspanning zijn onze sleutelwoorden. Daar draait het om. De appelpiramide heb ik gebouwd met hulp van mijn mensen. Dat was een uitdaging voor ze. Eentje die we met elkaar goed volbracht hebben. Dat geeft hen zelfvertrouwen. Verder is er geld opgehaald voor een aantal goede doelen in Vinkel, Nuland en Sint Maarten", meldt hij opgewekt. De hele dag werd er door Broos, zijn mensen en iedereen die wilde helpen gebouwd aan een vierkante piramide van 2,5 meter hoog. Een moeilijk karwei omdat er geen lijm, stokjes of andere hulpmiddelen werden gebruikt.

Opbrengst naar goede doelen
"Ik ben een stapelaar en bouw stabiel. Dat heb ik al eerder bewezen", lachte Broos op voorhand. Geen loos statement want in het verleden vestigde hij het wereldrecord champagneglazen stapelen en bouwde hij een sinaasappelpiramide van 5.000 stuks waarmee hij ook een wereldrecord op zijn naam zette. Nadat er de hele dag gebouwd was, stond de teller op 7.140 verwerkte appels. Die werden en worden deze week nog verkocht voor het goede doel waarna de opbrengst bekend wordt. Broos tevreden: "We hebben het wereldrecord en alle inkomsten gaan 100 procent naar de goede doelen."

Reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox