Logo stadsbladdenbosch.nl


Jeroen Stam en Arno zijn veteranen die hebben gediend in Afghanistan. Hier liepen ze een traumastoornis op. Bij het Veteranen Ontmoeting Centrum vinden ze de herkenning en erkenning die ze nodig hebben.
Jeroen Stam en Arno zijn veteranen die hebben gediend in Afghanistan. Hier liepen ze een traumastoornis op. Bij het Veteranen Ontmoeting Centrum vinden ze de herkenning en erkenning die ze nodig hebben. (Foto: Lisette Broess)

Luisterend oor bieden aan veteranen

DEN BOSCH - Veteranen Ontmoeting Centrum 'Ouwestomp' heeft een nieuw onderkomen gekregen op het terrein van de voormalige voetbalvereniging RKJVV. Veteranen kunnen hier terecht voor een luisterend oor in een veilige omgeving waar ze begrepen worden.

Door Lisette Broess-Croonen

Oprichter Jeroen Stam had nooit verwacht dat het zo'n succes zou worden. "Afgelopen maand zijn hier al weer meer dan zeshonderd bezoekers geweest. We zijn een ontmoetingscentrum voor veteranen onderling en bieden een luisterend oor en geven adviezen aan hen die dat nodig hebben. Veel van de veteranen die hier komen, hebben op uitzending een trauma opgelopen. Hier kunnen we elkaar helpen. We zijn geen professionals, maar wel ervaringsdeskundigen. We proberen hier een veilige omgeving te bieden waar je open kan zijn."

'Aan je lot overgelaten'
Volgens veteraan Arno is het ontmoetingscentrum een uitlaatklep. "Het is zo fijn om hier te komen. Hier vind je herkenning en erkenning en je wordt echt geholpen. Na een therapiesessie kom ik hier om even bij te komen.Soms praat ik en soms houd ik gewoon mijn mond. Alles mag hier en je wordt goed door elkaar in de gaten gehouden. Door defensie wordt je aan je lot overgelaten. Zovelen binnen de poort houden daar hun mond, zelf heb ik dat ook jaren gedaan. Doorgaan en doorgaan. Als ze weten dat je een probleem hebt, wordt je er namelijk uitgewerkt. Defensie wil steeds dat je je gevoel uit, maar als je dat dan doet, wordt je dienstongeschikt verklaard en gooien ze de deur dicht."

Afdeling veteranenzaken
Ook Stam heeft deze ervaring. "De meeste veteranen met een trauma die hier komen, voelen hetzelfde. Je hebt al een aandoening zoals bijvoorbeeld ptss (post traumatisch stress syndroom) en dan moet je ook nog eens alles zelf uitzoeken. Op dagen als veteranendag en dodenherdenking is er aandacht, maar de andere dagen van het jaar sta je er alleen voor. Dan is het fijn om hier samen te zijn met mensen die weten wat het is. Wij weten vaak al dat iemand een probleem heeft, voordat diegene dat zelf doorheeft. We hebben ook nuldelijn ondersteuners binnen onze organisatie die diegenen kunnen helpen die nog zoekende zijn, voordat het echt knalt. En we hebben korte lijntjes met de echte profs. Als het goed is komt er bij de gemeente Den Bosch een speciale afdeling voor veteranenzaken en van ons centrum willen ze een regionaal ontmoetingscentrum maken. Dat zijn goede ontwikkelingen."

Volgens beide mannen zijn de gevoelens van onmacht en onrecht de grootste boosdoeners. "Het niet gehoord worden, dat is funest. Vertrouwen is het allerbelangrijkste, maar dat is er niet." Overigens zijn niet alleen veteranen welkom bij 'Ouwestomp'. "Iedereen kan binnenlopen voor een kop koffie of thee. Ook andere burgers die problemen hebben, weten de weg naar ons centrum al te vinden. Het maakt ook niet uit wat de oorzaak van een trauma is, de gevolgen zijn voor iedereen hetzelfde. Soms ontstaan uit die ontmoetingen onverwachts hele mooie gesprekken."

reageer als eerste
Meer berichten


Shopbox