Iconen langs het water

Tijdens de Open Monumentendagen op 10 en 11 september zijn de drie Bossche Brugwachtershuisjes op de Anthoniebrug, Hinthamerbrug en Orthenbrug te bezoeken. Brugwachters vertellen verhalen. Ook wordt er een historische film over de Zuid Willemsvaart vertoond. Sluismeester Wesley Libregts (35) uit Den Bosch doet alvast zijn verhaal over een boeiend metier.

DEN BOSCH - Van oorsprong heeft Wesley niets met water. Hij deed een bouwtechnische opleiding. Op 17-jarige leeftijd is hij gaan werken in een magazijn en daarna in de dakpannenbranche. Totdat de bouwcrisis zich aankondigde en hij op zoekt moest naar een nieuwe uitdaging. Hij zag brugwachters in hun huisje zitten en dat leek hem wel wat. Wesley Libregts is toen op 26-jarige leeftijd begonnen met de opleiding nautische leerlijnen om als brugwachter te kunnen werken. Het begon in 2006 als zomerbaan bij sluis Schijndel, maar na 2 weken werd hij gevraagd om Sluis 0 te gaan bedienen. In 2006 werd alles nog op papier geregistreerd. De automatisering deed pas zijn intrede in 2011 om de schepen in te delen. Het is passen en meten om zoveel mogelijk schepen in de sluis te krijgen. Een sluismeester is wat dat betreft meer een sluismanager. Vooral in het begin was het even wennen voor Wesley, maar hij leerde snel.

In 2012 is het verplicht geworden om nautische diploma's te hebben om op de sluis te kunnen werken. Voor veel collega's die al meer dan 30 jaar werkten betekende dat zij terug naar de schoolbanken moesten. Het vak brugwachter ging vroeger van vader op zoon en daar kwam geen opleiding bij kijken. Naar mate er zowel meer verkeer op straat als in het water kwam, werd het toch wel belangrijk om de vereiste papieren te bezitten om zodoende de verantwoordelijkheid als sluiswachter aan te kunnen. Sinds de voltooiing van het Maximakanaal is de beroepsvaart bij Sluis 0 verdwenen. Wesley krijgt regelmatig vragen van recreanten waarom de sluis nog zo weinig geschut wordt. Toen de beroepsvaart er nog wel door moest werd er op een dag tot 20 keer geschut.

Verhalenhuisje
Tijdens Open Monumentendag wordt er in het brugwachtershuisje op de Anthoniebrug een film vertoond over de geschiedenis van de ZuidWillemsvaart. Daarnaast vertellen brugwachters verhalen van vroeger. Wesley doet hierbij een oproep aan oud collega's die op Sluis 0 gewerkt hebben, op Open Monumentendag langs te komen om hun persoonlijke verhalen te kunnen vertellen aan het publiek. Stichting Brugwachtershuisjes heeft als doel gesteld om de leegstaande brugwachtershuisjes een nieuwe bestemming te geven.

Meer berichten