Logo stadsbladdenbosch.nl


Koningin Màxima gaf in juni in het Drentse Nieuw-Buinen het startsein voor Burendag 2017. De twaalfde editie van Burendag is zaterdag 23 september, ook in Den Bosch, Vught en Berlicum. Foto: Oranje Fonds – Bart Homburg
Koningin Màxima gaf in juni in het Drentse Nieuw-Buinen het startsein voor Burendag 2017. De twaalfde editie van Burendag is zaterdag 23 september, ook in Den Bosch, Vught en Berlicum. Foto: Oranje Fonds – Bart Homburg (Foto: Oranje Fonds – Bart Homburg)

Bakske vatten en wat nuttigs doen

DEN BOSCH - Het aantal aanmeldingen voor Burendag stevent af op een nieuw record. Voor de twaalfde editie zijn in het hele land al meer dan 4460 activiteiten aangemeld, ruim duizend meer dan vorig jaar om deze tijd. In Den Bosch, Vught en Berlicum hebben buren al meer dan zestig acties aangemeld voor Burendag op zaterdag 23 september.

Bankjes pimpen in de Bossche Gervenstraat, een buurtbraderie in de Molenstraat in Vught of in tuinieren in Berlicumse Beekstraat. Zomaar een greep uit de tientallen buurtactiviteiten die op touw worden gezet door buren die vaak niet alleen maar samen koffie drinken, maar tegelijkertijd ook wat nuttigs voor de buurt te doen.

Zo knappen Kruiskampers in de Doornikstraat een speeltuin op, fleuren Boschvelders het groen rond het St. Luciaplein op en wieden Maaspoorters het onkruid op de Gageldonk voordat daar de buurtbarbecue wordt aangestoken.

Koffie aan een zelfgemaakte picknicktafel 
Douwe Egberts en het Oranje Fonds organiseren Burendag jaarlijks op de vierde zaterdag van september om buren dichter bij elkaar te brengen. De dag is ontstaan vanuit de gedachte dat buurten gezelliger, socialer en veiliger worden als buren elkaar kennen. Jaarlijks komen mensen in duizenden buurten bijeen om met elkaar iets voor de buurt te doen. Ze knappen bijvoorbeeld de straat op, leggen een buurtmoestuin aan of timmeren onder het genot van een kop koffie samen een picknicktafel in elkaar.

Geopend door de koningin
Koningin Máxima, beschermvrouwe van het Oranje Fonds, gaf in juni het startsein voor Burendag. Sindsdien kunnen buren zich op de website van Burendag aanmelden. Op burendag.nl staat onder het kopje 'In mijn buurt' een overzicht van alle buurten die zich tot nu toe hebben ingeschreven.

Inschrijven en een financiële bijdrage tot 400 euro aanvragen kan ook via de website van Burendag. Met nog ruim anderhalve maand te gaan ziet het ernaar uit dat het record van 2016 verbroken gaat worden. Dat record staat op 4600 deelnemende buurten in heel Nederland.

reageer als eerste